PZW - logo Forum dyskusyjne
  • Koło 64
    • Zarząd Koła i Os. Funkcyjne
    • PROTOKOŁY ZEBRAŃ 2025
  • Rybaczówka
    • Regulamin
    • Rezerwacja
    • Cennik
    • Galeria
  • Aktualności
  • Opłaty
    • Kasa Koła 64
  • Łowiska
    • Bezchlebie nr 715
    • Łowisko Licencyjne LIN
  • Zawody
    • Terminarz zawodów Koła 64 Zabrze 2025
  • Zarybienia
    • zarybianie 2025
    • zarybiania2024
    • Zarybienia 2023
  • Galeria zdjęć
  • Komisja Egzaminacyjna Kart Wędkarskich
    • Jak przystąpić do Egzaminu
    • Reglamin przeprowadzenia egzaminu na kartę wędkarską
  • Zabrzański Feeder Team
    • skład Zabrzański Feeder Team
    • Regulamin Zabrzański Feeder Team
  • Natural Team Karp
    • REGULAMIN Natural Team Karp
    • Skład Natural Team Carp
  • Kontakt
Godzina po godzinie Na 16 dni

Nasi przyjaciele:

facebook koła 64 Zabrze
GROCHÓWKA U HANYSÓW
MARDAN
PZW Okręg Katowice
UM Zabrze

I GÓRNOŚLĄSKI MARATON KARPIOWY

I GÓRNOŚLĄSKI MARATON KARPIOWY

Zawody odbędą się na zbiorniku Uroczysko Karpiowe w dniach 10 – 14 września 2014 r. Zbiornik o wielkości 52 hektarów, położony jest w Ligocie, przy ul. Zabrzeskiej 11a. Koszt startu w zawodach to 600 zł/para. Aby zapisać się i dokonać wpłaty na zawody należy skontaktować się z Organizatorem zawodów pod numerem tel. 784 325 856 do dnia 05.09.2014 r.

e-mail Organizatora: arek.szulta@pl.roca.com

e-mail Sponsora: sklep@carpmix.pl

Ryby klasyfikowane: karp i amur od 3kg. Szczegóły w planie zawodów i regulaminie.

 

plakat

 

I GÓRNOŚLĄSKI MARATON KARPIOWY

UROCZYSKO KARPIOWE

10 – 14.09.2014

 

REGULAMIN ZAWODÓW

  1. Zawody będą rozgrywane systemem drużynowym, skład dwuosobowy drużyny.
  2. Każdy z zawodników łowi na dwie wędki metodą gruntową.
  3. Zawody odbywają się na żywej rybie, do klasyfikacji punktowej zalicz się ryby z gatunku karp i amur o wadze przekraczającej 3 kg.
  4. Ważenie złowionych ryb przeprowadzane będzie w godzinach: 6.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00. Sędziowie ważą złowioną rybę i wpisują ją do karty połowów, na karcie składają swój podpis sędzia oraz zawodnik, który złowił rybę.
  5. Złowione ryby po zważeniu przez sędziego i podpisaniu się zawodnika na karcie połowów, wypuszczamy do wody.
  6. Do czasu przybycia sędziego ryba ma być przechowywana w worku karpiowym.
  7. Podczas podbierania i odhaczania ryby należy zachować ostrożność by nie zranić pozyskanej ryby. Rybę odhaczamy na macie karpiowej.
  8. Hol ryby musi być przeprowadzony w swoim łowisku, jeżeli ryba zahacza o żyłkę drużyny sąsiadującej, mogą złożyć protest, w takim wypadku ryba nie będzie sklasyfikowana.
  9. Ryba holowana przed sygnałem zakończenia zawodów musi być podebrana maksymalnie do 10 minut po sygnale kończącym zawody.
  10. Jedynie zawodnicy mogą sondować, nęcić, zacinać, holować i podbierać.
  11. Sondowanie i wywożenie przynęt, zanęt odbywać się będzie przez okres zawodów, dopuszcza się pontony i łódki. Zalecane jest pływanie w kapokach lub kamizelkach ratunkowych.
  12. Dozwolone jest korzystanie z dwóch markerów do oznaczenia miejsca połowu.
  13. Dozwolone są wszystkie przynęty [oprócz zwierzęcych] oraz zanęty na jakie zezwala regulamin PZW.
  14. Zwycięzcą będzie drużyna, która uzyska największą wagę ryb. W przypadku uzyskania przez drużyny równej ilości punktów o przewadze decyduje większa ilość sklasyfikowanych ryb.
  15. Pierwsza regulaminowa ryba zawodów: zgłoszenie telefoniczne do sędziego.
  16. Organizator zawodów nie odpowiada za ewentualne straty lub szkody poniesione przez startującego. Każdy zawodnik uczestniczy w zawodach na własną odpowiedzialność.
  17. Każda z drużyn zobowiązana jest do utrzymania porządku w czasie trwania zawodów jak i po zakończeniu. Nie stosowanie się do powyższego punktu może skutkować dyskwalifikacją.
  18. W przypadku nieporozumienia pomiędzy drużynami należy zgłosić ten fakt organizatorowi lub sędziemu, który rozstrzygnie spór.
  19. Podczas trwania zawodów na stanowisku musi znajdować się przynajmniej jeden z zawodników.
  20. Podczas całych zawodów obowiązują zasady koleżeństwa i rywalizacji fair play.
  21. Obowiązuje zachowanie ciszy i zakaz spożywania alkoholu.
  22. Brak możliwości opuszczenia stanowiska samochodem, jeżeli zawodnik przewiduje opuszczenie zawodów [fakt ten musi być zgłoszony organizatorowi zawodów], cały sprzęt zawodnika dowozi organizator na stanowisko wylosowane.
  23. Odwiedziny na zawodach osób nie biorących udziału w zawodach należy zgłosić do organizatora przed wejściem gościa na teren odbywających się zawodów.
  24. Uczestnicy zawodów wyrażają zgodę na publikację zdjęć i filmów z zawodów w mediach.
  25. Organizator zawodów zastrzega sobie prawo do możliwości zmiany regulaminu tuż przed zawodami lub w trakcie, o wszelkich zmianach regulaminu zawodnicy zostaną niezwłocznie powiadomieni.

 

Program zawodów:

10.09.14.
- godz. 10:00 zbiórka zawodników, poczęstunek: herbata, kawa, napoje,
- godz. 10:30 przywitanie się i przedstawienie organizatorów zawodów,
- godz. 10:35 przywitanie i przedstawienie drużyn startujących w zawodach,
- godz. 10:50 przywitanie i przedstawienie sędziów zawodów,
- godz. 11:00 omówienie niejasności dotyczących regulaminu, programu zawodów
- godz. 11:10 otwarcie zawodów,
- godz. 11:15 pierwsze losowanie, stanowiące o kolejności losowania stanowiska,
- godz. 11:30 losowanie stanowisk,
- godz. 11:45 rozejście się na stanowiska wg numerów stanowisk
- godz. 13:30 rozpoczęcie zawodów,
- godz. 14:00 obiad – po jednym zawodniku z drużyny udajemy się do rybaczówkę.

11.09.14.
- godz. 13:30 obiad.

12.09.14.
- godz. 13:30 przerwa w zawodach, sprzęt zabezpiecza właściciel łowiska na czas trwania przerwy,
- godz. 13:45 spotkanie integracyjne wraz z poczęstunkiem,
- godz. 16:00 kontynuacja zawodów.

13.09.14.
- godz. 13:30 obiad.

14.09.14.
- godz. 12:00 zakończenie zawodów,
- do godz. 13:30 poczęstunek: herbata, kawa, napoje,
- godz. 13:30 ogłoszenie wyników i wręczanie pucharów i nagród,
- godz. 14:00 zakończenie I Górnośląskiego Maratonu Karpiowego.

Do dyspozycji startujących: wc, natryski, oraz złącze 220V do ładowania akumulatorów.

 

 

 

powrót

Realizacja: Cube Interactive

  • Start |
  • Aktualności |
  • Galeria zdjęć |
  • Kontakt

informacje o cookies

Copyrights © 2025 PZW-Zabrze - Koło nr 64. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Zobacz również strony: